top of page
Copy of Kopi av KRYPTO LABS.png

Hva er NFT?


NFT står for Non Fungible Token.

På Norsk kan vi kalle det en unik token. Det betyr det at noe ikke kan byttes til en annen vare fordi den er unik. For eksempel er et kunstverk ikke likt et annet. Begge har unike egenskaper.

Identiske gjenstander kan derimot byttes mot hverandre. For eksempel: én dollar eller Bitcoin er alltid lik en annen.


NFTer er tokens som lever på en blokkjede og representerer eierskap til unike gjenstander.

Hvorfor er det nyttig? Vel, det er vanskelig å spore hvem som eier en digital fil fordi den kan kopieres og distribueres uten problemer. Så hvordan kan du bevise hvem som er den opprinnelige eieren når alle har en identisk kopi av filen?


NFT løser dette problemet.

Tenk deg at du har laget et stykke digital kunst på datamaskinen din.

Du kan lage eller lage en NFT ut av dette. NFT-en som representerer kunsten din inneholder litt informasjon om den, for eksempel et unikt fingeravtrykk av filen, et tokennavn og et symbol. Dette tokenet lagres deretter på en blokkjede, og du, kunstneren, blir eieren.

Nå kan du selge det tokenet ved å opprette en transaksjon på blokkjeden.


Blokkjeden sørger for at denne informasjonen aldri kan tukles med.

Den lar deg også spore hvem som er den nåværende eieren av et token og for hvor mye det har blitt solgt tidligere. Det er viktig å merke seg at selve kunstverket ikke er lagret i NFT eller blokkjeden. Bare attributter som fingeravtrykket eller hashen til filen, et tokennavn og symbol, og eventuelt en lenke til en fil som ligger på IPFS.


Så til det som gjør NFT litt merkelig.

Når du kjøper en NFT som representerer kunstverk får du ikke en fysisk kopi av den.

Faktisk kan alle laste ned en digital kopi helt lovlig og helt gratis.

NFT representerer bare eierskap og det er registrert i en blokkjede slik at ingen kan tukle med det. Noen sier at NFT gir deg digital skryterett, og for å gjøre det enda rarere: mens tokeneieren eier det originale kunstverket, beholder skaperen av en NFT opphavsretten og reproduksjonsrettighetene

.Så en kunstner kan selge sine originale kunstverk som en NFT, men han kan fortsatt selge trykk.


Bortsett fra digital kunst, kan NFT-er også brukes til å selge konsertbilletter, domenenavn, sjeldne gjenstander i spill, eiendom og i utgangspunktet alt som er unikt og trenger bevis på eierskap.

Grunnleggeren av Twitter solgte for eksempel sin første tweet som en NFT. Alle kan se den tweeten på profilen hans, men nå kan bare én person eie denm noe en person betalte over 2,9 millioner dollar for. Jeg kunne til og med lage en NFT ut av denne artikkelen. Du kan da kjøpe den og være eieren av denne artikkelen, selv om den er gratis å lese for alle.


Hvorfor er noen NFTer verdt flere millioner?

Verdien deres bestemmes ganske enkelt av hva folk er villige til å betale for de.

Hvis jeg er villig til å betale hundre dollar for en bestemt NFT, så er det verdt hundre dollar om selgeren vil selge til den prisen.

Prisene er drevet av etterspørselen, så vær forsiktig fordi en dyr NFT blir verdiløs hvis ingen vil kjøpe den.


Hvordan fungerer de teknisk?

NFTer er smartkontrakter som lever på en blokkjede.

I dette tilfellet lagrer kontrakten de unike egenskapene til varen og holder styr på nåværende og tidligere eiere. En NFT kan til og med programmeres til å gi royalties til skaperen hver gang den bytter hender.


Comments


bottom of page